Den mystiske Selskabsdame

(August Blom, DK, 1917)

Den berygtede forbryder Barra modtager en dag i sin hule, hvorfra han fører sin krig mod samfundet, besøg af en mand, der kalder sig agent Frank - en mand, som påtager sig lyssky kommisioner af enhver art, men som undertiden, når det gælder et dristigt kup, må søge assistance hos Barra. Denne gang drejer det sig om følgende: et med verdensfirmaet "Osman" konkurrerende firma har opsporet, at en betroet mand, ingeniør v. Rosen, er undervejs til den by, hvor Frank har sit virkefelt. Den betroede udsendings mission er at overbringe direktøren for "Osman"-filialen tegningerne til en ny eksplosionsmotor, og Franks opgave er at forsøge at få fat i disse tegninger, for hvilke hans klient har sat en pris på 40.000 francs. Barra går ind på at hjælpe, mod at Frank afstår det halve af honoraet til ham.

Barra går straks i gang: han har hørt, at direktøren for "Osman"-filialen søger en selskabsdame, og Fru Barra, der ofte er sin mand en nyttig hjælper, udstyres med et par strålende anbefalinger og får pladsen. Nu kan fru Barra nemt meddele sin mand, at de værdifulde tegninger er ankommet, men da Barra samme dag forsøger at stjæle tegningerne, bliver han overrasket og når kun lige nøjagtigt at undslippe. Direktøren er nu så bange for endnu et attentat, at det besluttes at sende bud efter den berømte detektiv, Asbjørn Krag. Dette meddeler fru Barra sin mand, og Barra kan nemt smugle en revolver ind til sin hustru. Han instruerer hende i brugen af den, og da herrerne sidder i stuen med tegningerne fremme, affyrer hun skud i hallen. Herrerne glemmer i forvirringen tegningerne, og det er nemt for fru Barra at stjæle dem og kaste dem ud i haven til sin mand.

Nu er detektiv Krags mistanke til selskabsdamen vakt, og hun beordres til strengt bevogtet husarrest, men fru Barra frygter ikke: hun ved, at hendes mand ikke vil svigte hende. Ganske rigtigt har Barra udtænkt en snedig plan. Forklædt som montør stjæler han et sovende barn og firer det ned til en hjælper. Ved vuggen lægger han et brev, hvor han opfordrer direktøren til, at Barra uden problemer kan hente sin hustru. Herefter vil barnet blive bragt tilbage. Dette gennemføres, men detektiv Krag har arrangeret en lille list. Han anbringer en petroleumsdunk under Barras parkerede vogn, og da Barra og hans hustru kører bort, viser petroleumsstriben tydeligt vejen. Så snart direktør v. Spangens barn er sikkert i hus, følger Asbjørn Krag ved hjælp af en dygtig sporhund petroleumsstriben, der fører lige til forbryderens hemmelige hule, hvor Krag netop kommer tidsnok til at forhindre, at Barra giver Frank de vigtige tegninger.


Produktionsselskab: Nordisk Films Kompagni
Distributionsselskab:  Fotorama
Biografpremiere: 15.1. 1917 / Panoptikon
Forlæg: Efter Stein Rivertons (Sven Elvestads) "Legationens Gidsel".

Instruktion

August Blom  Instruktør 

Manuskript

Carl Th. Dreyer  Manuskriptforfatter 
Sven Elvestad Manuskriptforfatter

Medvirkende

Alf Blütecher Barra
Vibeke Krøyer Barras hustru
Thorleif Lund Direktør von Spangen
Magda Vang-Funder Fru von Spangen
Erik Holberg Ingeniør von Rosen
Anker Kreutz Agent Frank
Peter Nielsen Asbjørn Krag, detektiv

Instruktør: 
August Blom

Udgivelsesår: 
1917

Land: 
Danmark

Andre titler: 
Legationens Gidsel 
Die mysteriöse Gesellschafterin (DE)
The Mysterious Companion (GB)
La myserieuse demoiselle de compagnie (FR)

Kategori: 
Spillefilm

Længde:
958 meter

Format:
35 mm - 1,33:1 - s/h - stum